Christmas in the heart - reactie vier

Via de e-mail ontving ik de vierde reactie, van Yap, op Christmas in the heart, met dank aan Yap.

Ha Tom,

Heb de cd van het weekend eens goed beluisterd en het moet gezegd: het is een prima kerstplaat! En het doet precies wat je van een kerstplaat verwacht. Het eerste nummer begint met belletjes gerinkel en het laatste nummer sluit af met een gezongen ‘Amen’. En daartussen in traditionele kerstliedjes en standards, waarvan de meest bekende versies zijn opgenomen in de jaren 40-50 in Amerika.

Het is natuurlijk vreemd om Dylan traditionele nummers als O’Come All Ye Faithfull (ofwel in het Nederlands: Komt Allen Tesamen) met het eerste couplet in het Latijn, Hark The Herald Angels Sing en Little Drummer Boy te horen zingen. De Amerikaanse standards (bekend geworden door artiesten als Bing Crosby, Dean Martin, Andrew Sisters en Gene Autry) die hij doet klinken al minder vreemd.

Het klinkt muzikaal allemaal goed, de band is nog steeds in vorm en laat horen dit soort nummers ook prima aan te kunnen. Hoewel er ingetogen wordt gespeeld, maar wat je wil met dit soort nummers, zit het muzikaal prima in elkaar.

Uiteraard veel rustige nummers, uitzondering is Must Be Santa; een uptempo kinderliedje met David Hidalgo op accordeon. Ook het hawaiian klinkende Chrsitmas Island is geen standaard kerstnummer. De achtergrondzang die nogal prominent naar voren kwam in de soundclips die ik eerder hoorde op internet, blijft ook geregeld daadwerkelijk op de achtergrond. En misschien wel het belangrijkste: ook op dit album is Dylan weer prima bij stem en lijkt hij weer meer te ‘zingen’.

Mijn favoriet? Christmas Blues. Een jazzy blues met een mooie harmonica erin. Had met een andere tekst zo op een van Dylans laatste cd’s gekund.

Kortom: een prima album dat past in de oude Amerikaanse traditie om kerstalbums te maken. Dylan grijpt op zijn laatste platen veel terug naar stromingen en invloeden uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis en dit album past daar uitstekend bij. Het is nog wat vroeg om de kerstboom op te tuigen maar dit album zal ik zeker nog geregeld opzetten vóór 25 december!

Groet, Yap

Geen opmerkingen: