Scheurpen

Zonder te zoeken kom ik soms ook wel wat tegen, zoals deze zin op de website van Scheltema te Leiden: 'God en de duivel zijn prominent aanwezig in de pophistorie, van de gospelzangers die hun hemelse taak verruilden voor de verlokkingen van wereldlijk soulsucces, tot Bob Dylan die zijn rebelse houding halverwege de jaren zeventig inruilde voor een wedergeboorte als relirocker.'
Na drie keer op deze zin te hebben gekauwd, kwam ik tot de conclusie dat - hoe vloeiend deze zin ook loopt - het niet klopt. Bob Dylans keuze (of roeping, het is maar hoe je er naar kijkt) om vanaf eind jaren zeventig nog uitsluitend muziek ter meerdere eer en glorie van God te componeren en spelen, is misschien wel zijn meest rebelse daad ooit geweest.
Het uitbrengen van Slow train coming in 1979 is misschien wel rebelser dan het met een band optreden tijdens het Newport Folk Festival van 1965.
Of is dat een gekke gedachte?

Laat ik het over een andere boeg gooien, laat ik het eens hebben over de uitzending van de VRT-radio (programma Hautekiet) van gisteren. Een uitzending die ik niet gehoord heb, maar waarvan ik wel weet dat er gesproken werd over de carnavalsoptocht in Aalst en aansluitend de eerste twee noten van Bob Dylans 'I want you' werden gedraaid, waarna het nummer werd weggedraaid om niet meer terug te komen.
Stel je voor: je zit in je auto op weg naar je werk. Je hoort twee noten van 'I want you' en daarna niks, noppes, nada meer van Dylan. Dat is toch frustrerend?
Kijk, wanneer je die twee noten hoort op weg naar huis, is de ramp nog te overzien. Dan kun je bij thuiskomst gewoon Blonde on blonde uit de kast pakken om 'I want you' alsnog van begin tot eind te kunnen horen. Maar wanneer je die twee noten hoort wanneer je op weg bent naar je werk...
Dan zit je daar de hele dag te werken met ergens in je achterhoofd het brandende verlangen om ook de rest van 'I want you', het hele stuk ná die twee noten, te horen zonder dat daar de mogelijkheid toe is.

Eerder dit jaar ging het in ditzelfde radioprogramma over een dialectwoorden. Een van de woorden die voorbij kwam, is 'scheurpen'. Nou weet ik ook niet wat 'scheurpen' betekent, maar Senne was zo goed om mij een foto van een woordenboek te sturen. Ik lees:

scheurpen (ww.,scheurpte, h. gescheurpt) [Vl. Branbant], overdreven vorm van zagen, zowel iets of iemand kan scheurpen: die nieuwe van Bob Dylan, die scheurpt toch echt.

Zo'n vijftien geleden stond ik bij het graf van de Vlaamse dichter Jotie T'Hooft (1956 - 1977) in Oudenaarde. Sinds een jaar of drie lees ik af en toe wat in zijn Verzameld werk en daarin kom ik meer Dylan tegen dan ik van te voren had durven dromen. Zo staan er twee gedichten in onder de titel 'To live outside the law you must be honest', om eens wat te noemen.
Jotie T'Hooft kon het leven niet aan. Hij is niet oud genoeg geworden om Bob Dylans Slow train coming te horen. Ik vraag me af of hij dit ook een rebelse daad van Dylan had gevonden.
Ik vraag me af of Jotie T'Hooft wist wat 'scheurpen' betekent.

[Met dank aan Senne]

Geen opmerkingen: